Last van een Prikkelbare Darm?

Maanden of zelfs jarenlang last van darmklachten. Veel onderzoeken zonder uitkomsten. Uiteindelijk de diagnose Prikkelbare Darm. En wat nu? Er is geen medicijn, dus bij de artsen kom je niet verder. Dilemma: er mee leren leven of toch op zoek naar de oorzaken in jouw voedingpatroon?
Als je googled kom je al snel op het FODMAP-dieet, maar hoe volg je dit nou precies..

Herken jij jezelf in deze situatie? Dat is heel goed mogelijk. 1 op de 10 mensen wereldwijd heeft last van een Prikkelbaar Darmsyndroom. Lees snel verder over het FODMAP-dieet en hoe wij hierin kunnen begeleiden. 

Wat zijn FODMAP's?

FODMAP’s zijn onverteerbare koolhydraten, dit betekent dat ze slecht of niet opgenomen worden in de dunne darm. Eenmaal in de dikke darm breken bacteriën deze stoffen af. Maar wanneer dit niet of slecht gebeurd kan gas vrijkomen waardoor symptomen zoals een opgeblazen gevoel en winderigheid kunnen ontstaan. Ook kan een verstoorde stoelgang ontstaan doordat er meer vocht wordt aangetrokken. Allemaal vervelende klachten, die zeker ook invloed kunnen hebben op jouw dagelijkse bezigheden. 

Wat doet het FODMAP-dieet?

Bij het volgen van het FODMAP-dieet vermijd je (tijdelijk) de FODMAP-koolhydraten. Na de zogenoemde eliminatie-fase kan bij positieve effecten de herintroductie-fase starten. Hierbij wordt per koolhydraatsoort een opbouwschema gegeven met specifieke producten. Zo kan de mogelijke trigger van de klachten gevonden worden. Om te beoordelen of het dieet werkt is het van belang dat het dieet strikt gevolgd wordt.

FODMAP’s zitten in voedingsmiddelen die we dagelijks eten. Het zijn namelijk hele gezonde voedingsstoffen die ons lichaam niet zomaar kan missen. Dit maakt het een ingewikkeld dieet en maakt het aan te raden het dieet te volgen onder begeleiding van een diëtist. Wij kunnen helpen met de praktische uitvoering van het dieet, om het voor jou zo makkelijk mogelijk te maken. En je kan alles aan ons vragen, zodat je fout kan voorkomen. Natuurlijk helpen wij ook met het beoordelen van de uitkomsten en wat je daarna precies moet doen. 

Diëtist bezoeken

Wil jij ook aan de slag met jouw darmklachten en eindelijk klachtenvrij rondlopen? Maak dan een afspraak bij één van onze diëtisten. Wij coachen je graag! Je kan een afspraak maken op 1 van onze 11 locaties in Voorburg of Den Haag of je kan met ons beeldbellen of telefonisch aan de slag.