Last van je buik?

Last van je buik? 

Heb je wel eens last van onregelmatige stoelgang zoals obstipatie of juist diarree? Of misschien wel last van een opgeblazen gevoel of buikpijn/krampen. Belangrijk om dan te kijken naar je vezelinname. Waarom zijn vezels zo belangrijk voor je darmen. Dat vertellen we je graag hieronder. 

Vezels maken de ontlasting soepeler en werken in de darmen als een spons eigenlijk. De vezels nemen namelijk water op en zorgen hiermee dat je ontlasting soepel of juist dikker wordt. Daarnaast zetten de vezels je darmen ook aan het werk. Hierdoor zal je een regelmatigere stoelgang krijgen en mogelijk minder last hebben van obstipatie, diarree of een opgeblazen gevoel. 

Goede vezelbronnen
Het is belangrijk om voldoende vezels uit volkoren producten te halen zoals volkoren brood, volkoren pasta, zilvervlies rijst of aardappelen. Daarnaast halen we ook vezels uit groente, fruit en avocado en zaden zoals lijnzaad of chiazaad. Belangrijk om te variëren in je bronnen van vezels dit is het beste voor je buik! 

Nog wat tips van ons om te zorgen voor voldoende vezels gedurende de dag:

  • Begin je dag altijd met een ontbijt wat vol is met vezels. Zoals volkoren brood of yoghurt met fruit en havermout. Zo starten je darmen weer goed op en helpt dit bij het verbeteren van je spijsvertering. 
  • Naast volkoren producten bevatten noten ook veel vezels en ook nog eens veel gezonde vetten. Goed om deze dus als tussendoortje of in je maaltijd te verwerken!
  • Tussendoor snacken op groente en fruit, zo krijg je weer extra vezels en vitamines binnen. 
  • Sommige mensen denken dat bananen verstoppend werken, maar dit is juist niet zo. Ze bevatten veel zachte vezels en in combinatie met voldoende vocht kunnen ze juist helpen je verstopping tegen te gaan.

 

Blijf je na deze tips last houden van buikpijnen? Dan is er mogelijk meer aan de hand en helpen wij je graag verder op het spreekuur. Maak een afspraak via deze link of bel naar de praktijk.