Meer kleur = meer voedingsstoffen!
Wist je dat… Hoe meer kleur op jouw bord te vinden is, des te meer verschillende voedingsstoffen jij binnenkrijgt?
Als diëtist in opleiding geef ik (Dylani) graag het advies om je bord te vullen met de kleuren van de regenboog. Want hoe meer kleur op jouw bord te vinden is, des te meer verschillende voedingstoffen je binnen krijgt. Bij iedere kleur passen namelijk weer andere voedingsstoffen.
Rood: Groente- en fruitsoorten met een rode kleur bevatten vaak de vitamines B11, C, E en K.
Vitamines C en E zijn antioxidanten. Antioxidanten beschermen jouw lichaam tegen schadelijke stoffen. Belangrijke bronnen van vitamine C zijn frambozen, aardbeien, tomaten, rode paprika en radijs. Vitamine B11 is belangrijk voor de aanmaak van bloedcellen, terwijl vitamine K van belang is voor de bloedstolling.
Oranje en geel: Oranje en gele groente- en fruitsoorten bevatten veelal de vitamines A, B6, C en E.
Vitamine A zorgt voornamelijk voor een gezonde huid, ogen en weerstand. Dit komt bijvoorbeeld in wortels voor. Vitamine B6 heeft het lichaam nodig voor de stofwisseling en zit bijvoorbeeld in bananen. Naast verschillende vitamines, zit er in groente en fruit ook veel vezels. Vezels zijn belangrijk voor goed werkende darmen.
Groen: Groene groente- en fruitsoorten zitten bomvol vitamine B1, B3 en B11, maar ook weer vitamine K. Ook bevatten deze groente- en fruitsoorten vaak kalium en uiteraard weer de vezels!
Vitamine B1 en B3 zijn net als vitamine B6 belangrijk voor de stofwisseling. Kalium heeft het lichaam nodig omdat het een rol speelt bij de vochtbalans en bloeddruk. Kiwi, doperwten en spitskool zijn goede bronnen van kalium.
Blauw en paars: Blauwe en paarse groente- en fruitsoorten bevatten over het algemeen vitamines C, E en K. De vitamines C en E zijn belangrijke antioxidanten, waarbij vitamine C ook helpt bij de wondgenezing van het lichaam. Vitamine C en K zijn te vinden in bramen, blauwe bessen en blauw/paarse spitskool.