Natuur en gezondheid

Natuur en gezondheid

Misschien maak je wel eens een wandeling in een groene natuurlijke omgeving, en wanneer je thuis komt denk je: “He, dat voelde goed!”. Het mooie is dat het niet alleen goed voelt, maar dat ‘groen’ daadwerkelijk ook goed voor je is! 

Uit meerdere onderzoeken blijkt dat contact met de natuur zorgt voor meer geluk en dat het stress vermindert. Daarnaast bevordert het de vitaliteit, creativiteit en stimuleert het ontmoetingen tussen mensen. Toen in de jaren '80 de relatie tussen groen en gezondheid werd onderzocht, waren de resultaten van Ulrich zo opmerkelijk dat toptijdschrift Science er plaats voor inruimde.

Uit het onderzoek van Roger Ulrich (1984) bleek namelijk dat patiënten die een galblaasoperatie hebben ondergaan, sneller herstellen en minder medicatie nodig hebben als ze op een kamer liggen met uitzicht op natuur in vergelijking met patiënten die op een blinde muur uitkijken. Deze studie was het startschot voor vele onderzoeken naar de helende werking van de natuur.

Vergelijkbare resultaten werden gevonden in werk-situaties: bij uitzicht op een groene omgeving functioneren werknemers beter en zijn mensen creatiever, dan bij uitzicht op een blinde muur. Op dit moment worden er daarom nog veel onderzoeken uitgevoerd naar de positieve effecten van natuur op de gezondheid en zijn er tal lopende projecten.

Maak jij wel eens een ommetje in de natuur? Of zou je misschien een plant op je bureau kunnen zetten?