Nieuw advies gebruik linzen bij coeliakie

Nieuw advies gebruik linzen bij coeliakie

Vanuit de NCV (Nederlandse Coeliakie Vereniging) is nieuw advies gekomen rondom het gebruik van linzen bij Coeliakie. 

Glutenvrij?
Hoewel linzen van nature glutenvrij zijn wordt er bij de verbouwing ervan gebruik gemaakt van tarwe om de slappe linzenplanten te ondersteunen. Dat linzen tussen tarweplanten gebruikt worden is al langer bekend, maar er leek geen risico op kruisbesmetting te zijn gedurende het verwerkingsproces. Dat inzicht is nu echter veranderd. Er lijkt toch een risico op kruisbesmetting te zijn, waardoor toch tarwekorrels tussen verpakte linzen terecht kunnen komen. In de landen om ons heen zijn deze adviezen recent ook aangepast. 

Wanneer wel linzen eten
De adviezen zijn voor verschillende soorten verpakkingen anders. Hieronder een opsomming. 

Droge, ongekookte linzen:

  • Is de verpakking voorzien van het Crossed Grain-keurmerk of een ander glutenvrij logo, dan kun je ze veilig eten. Zo niet, volg dan de volgende procedure:
    -  Spreid de linzen uit op een bord
    -  Kijk of er hele tarwekorrels tussen zitten en haal deze ertussen uit
    -  Spoel de linzen af met water en start met de bereiding. 

Voorgekookte linzen, bijvoorbeeld in blik of stazak:

  • Kies deze linzen alleen als de verpakking voorzien is van het Crossed Grain-keurmerk, een ander glutenvrij logo of als er ‘glutenvrij’ op het etiket staat. 

Verwerkte linzen, bijvoorbeeld in soep of crackers:

  • Is de verpakking voorzien van het Crossed Grain-keurmerk of een ander glutenvrij logo of staat er ‘glutenvrij’ op het etiket, dan kun je ze veilig eten. 
  • Staat op het etiket ‘Kan sporen van gluten bevatten’ of staat er niks vermeld over sporen, dan kan je hiermee omgaan zoals je omgaat met andere producten waar dit op staat. 

Conclusie
Hoewel het bij linzen om kleine hoeveelheden kruisbesmetting gaat, raden we je aan bovenstaande adviezen te volgen vanaf heden. 
Voor meer informatie kan je altijd bellen of mailen met de NCV.