Nieuwe voedingsadviezen voor zwangeren

De Gezondheidsraad heeft nieuwe voedingsaanbevelingen voor zwangere vrouwen uitgebracht en de normen voor vitamines en mineralen herzien. 
Zwangere vrouwen kunnen over het algemeen de aanbevelingen volgen die gelden voor de hele bevolking. Maar er zijn een aantal aspecten waar extra op gelet moet worden en dit blijkt in de praktijk niet altijd goed te gebeuren, aldus de Gezondheidsraad. Zij laten weten dat bijvoorbeeld het advies om foliumzuur voorafgaand aan de zwangerschap en vitamine D tijdens de zwangerschap te gebruiken, niet altijd wordt opgevolgd. Met deze nieuwe adviezen en normen hopen ze op meer verduidelijking. 

Nieuwe normen voor vitamines en mineralen
Voor 17 vitamines en mineralen heeft de Gezondheidsraad normen opgesteld voor inname tijdens de zwangerschap. Er is op dit moment voldoende wetenschappelijke onderbouwing of aanwijzingen dat tekorten nadelige gezondheidseffecten kunnen hebben. Het gaat om de volgende vitamines: vitamine A, B1, B2, B3, B6, B12, C, D en K, folaat, calcium, ijzer, jodium, kalium, koper, magnesium en zink. Op de website van de Gezondheidsraad zijn de exacte hoeveelheden terug te vinden. 

Aanpassingen voedingsaanbevelingen
Tijdens de zwangerschap vraagt de kwaliteit van de voeding extra aandacht. Daarom vormt de aanbeveling om gezond en gevarieerd te eten de basis. Een aantal punten vragen een aanpassing of extra aandacht, zoals voor vis, brood, zuivel, koffie, thee en alcohol. 

De Gezondheidsraad adviseert zwangere vrouwen 1 keer per week vette vis en 1 keer per week magere vis. Dit advies is hoger dan normaal. Hierbij hebben ze de gunstige voedingsstoffen in vis afgezet tegen de ongunstige aspecten van vis eten, denk aan duurzaamheid of mogelijke schadelijke stoffen. Een supplement met visvetzuren is een goed alternatief wanneer de zwangere vrouw geen vis eet.
Alcohol wordt afgeraden tijdens de zwangerschap en de inname van cafeïne wordt beperkt tot maximaal 200 mg cafeïne per dag. 3 koppen koffie bevatten 180 mg cafeïne.

Ook moet er extra aandacht komen voor het voorkomen van een te hoge inname van vitamine A. In de praktijk betekent dit lever vermijden en leverproducten beperkt gebruiken. In supplementen die niet specifiek voor zwangere vrouwen zijn zit ook regelmatig een te hoge dosering vitamine A. Kies dus voor een multivitamine specifiek voor zwangere vrouwen. 

Tot slot, vermijden van schadelijke stoffen
Als laatste benoemt de Gezondheidsraad dat schadelijke stoffen ongunstig kunnen zijn voor zwangere vrouwen. Hier is extra aandacht voor nodig. 
•    Lood kan een risico vormen voor mensen die loden waterleidingen in huis hebben. 
•    Beperk de consumptie van thee gemaakt van anijs, dragon, venkel, basilicum, piment, nootmuskaat, kaneel, sassefras, dong quai, foelie en peper. Vermijd thee van komkommerkruid, kleinhoefblad, smeerwortel, kruiskruid en crotalaria. 
•    Grote hoeveelheden sojaproducten per dag kunnen zorgen voor een overmatige inname van isoflavonen.  
•    Beperk de inname van producten met zoethout (drop, thee) in geval van normale bloeddruk en mijd ze bij hoge bloeddruk. 
•    Voedselinfecties voorkomen door het vermijden van rauwe melk-, vlees- en visproducten en door extra aandacht voor voedselhygiëne. 
•    Let op dat producten bij verhitting niet te bruin of zwart worden in verband met de schadelijke stoffen die hierbij vrijkomen. 

Wil je alle voedingsadviezen nog eens op 1 A4 nalezen

Advies van de diëtist
Wij geven ook advies aan zwangeren over gezonde voeding. We kunnen met je meekijken of je volwaardig eet. En ook als je bijvoorbeeld te snel of niet snel genoeg aankomen, dan kijken we graag met je mee. 

Maak gerust een afspraak