Omgaan met verleidingen op feestjes

Als je gezonder wil gaan eten of af wil vallen, dan zijn feestjes moeilijke momenten. De momenten waarop je makkelijker verleid wordt wat te eten of te drinken wat niet zo handig is voor je voornemen om gezonder te gaan eten. Toch kan je het jezelf makkelijker maken met een aantal van onze tips. 

Ga niet vooraf compenseren.

Dit werkt vaak averechts. Als je minder of niets eet voor een feestje, dan heb je zo’n trek dat je helemaal los gaat. Eet liever een voedzame maaltijd voor het feestje en dan kan je als je daar bent heel bewust voor het allerlekkerste kiezen en daar van genieten. Of dat nu die bitterballen, een lekkere gin tonic of een stuk taart is. Als je wil afvallen moet je jezelf helemaal niet alles ontzeggen namelijk. En met een goedgevulde maag kan je beter naar je lijf luisteren en dan is er minder kans op overeten. 

Bedenk waarom je precies datgene wil eten. Is het het echt waard?!

Is dat uit gewoonte, beleefdheid, omdat het gezellig is of omdat het erbij hoort? Of misschien wel door verveling of ongemak op dat feestje met allemaal vreemden. Als je merkt dat dit bij jou speelt, ga dan eens kijken hoe je jezelf door deze gevoelens heen kan coachen zonder eten. 

Vermijd schuldgevoel

Denk jij in de term van verboden en niet verboden voedingsmiddelen? Dan leg je jezelf restricties op, waarbij je bepaalde voedingsmiddelen niet mag eten. En op een gegeven moment wordt de verleiding om deze voedingsmiddelen wel te eten zo groot dat je toch overstag gaat en dan kan je het vaak niet bij een klein beetje houden. Je kan hier anders mee omgaan. Een leuke tip is om alles wat je ziet aan eten op een feestje een cijfer te geven tussen 1 en 10. En daarna kies je alleen voor het eten dat een 9 of 10 waard is voor je. Dan kies je bewust en kan je zonder schuldgevoel dit eten.

Nee, dank je wel is ook een antwoord.

Je hoeft geen verantwoording af te leggen waarom je iets afslaat. Dit is dus geen excuus om iets toch te eten. Dit zal je ook steeds makkelijker afgaan en dat maakt het makkelijker om alleen te kiezen wat je echt lekker vindt en overeten op feestjes te voorkomen. 

Leer luisteren naar je lijf.

Wanneer ben je verzadigd. Als je verzadigd bent, stop dan ook. Dit kost vaak veel oefenen, maar zal steeds makkelijker worden. En bedenk ook dat je maag pas 20 minuten het seintje ik zit vol geeft. Langzaam eten is daardoor hier dan ook beter dan snel eten. 

Hulp nodig?
Kan je wel wat hulp gebruiken hierbij? Onze diëtisten kunnen samen met jou kijken hoe je een bepaalde situatie het beste aan kan pakken en hoe je kan zorgen dat je gedrag opbouwt ten opzichte van eten dat je vol kan houden en ervoor zorgt dat je de kilo’s blijvend kwijt raakt en fitter en energieker wordt en blijft. Maak nu een afspraak. Dat kan op 1 van onze locaties in Voorburg of Den Haag, maar ook online via (beeld)bellen.