Plantaardige voeding: gezond voor jou en de planeet?

Plantaardige voeding: gezond voor jou en de planeet?

Als je de laatste tijd de krantenkoppen hebt gevolgd, heb je waarschijnlijk gemerkt dat plantaardige voeding in populariteit toeneemt. Maar wat houdt het precies in en waarom is het zo populair?

Een plantaardig eetpatroon richt zich op het eten van plantaardige voedselgroepen zoals fruit, groenten, peulvruchten, noten, zaden en granen. Kies je ervoor om niet volledig veganistisch te eten, dan bevat het eetpatroon ook eieren, zuivelproducten en vleesvervangers op basis van soja of andere plantaardige eiwitbronnen.  

De twee meest voorkomende redenen om plantaardig te eten zijn de gezondheidsvoordelen en de impact op het milieu.

Onderzoek heeft aangetoond dat een plantaardig dieet kan helpen bij het verlagen van het risico op chronische ziekten zoals diabetes, hartziekten en kanker. Het kan ook bijdragen aan een gezond gewicht en een lager cholesterolgehalte indien het op de juiste manier gedaan wordt. 

Naast de gezondheidsvoordelen kan een plantaardige voeding voordelen hebben voor het milieu. Het kan helpen om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen en heeft zo minder impact op het milieu.
Echter de grote teelt van sojabonen begint ook een probleem te vormen. 

Het is wel belangrijk om te onthouden dat een plantaardig dieet niet voor iedereen geschikt is.

Het kan een uitdaging zijn om voldoende eiwitten en bepaalde vitamines, zoals vitamine B12, binnen te krijgen. Variatie is belangrijk en kies uit de verschillende plantaardige bronnen zoals avocado’s, noten, zaden, bonen, linzen, quinoa, tofu en seitan. Door kruiden en specerijen te gebruiken kun je plantaardige maaltijden goed op smaak brengen. Echter, soms blijkt het nodig om aanvullende supplementen te gebruiken. 

Een plantaardig eetpatroon kan dus zeker voordelen hebben als het op de juiste manier gedaan wordt. Wil je hier tips over? Wij helpen graag! Neem contact op een maak een afspraak. Afspraken zijn ook telefonisch of via beeldbellen mogelijk.