🎃 Pompoen in de hoofdrol: herfst op je bord
De dagen worden korter, de truien dikker en de geur van kaneel en kruidnagel hangt in de lucht: het is weer pompoentijd!
Deze vrolijke oranje groente is niet alleen decoratief, maar ook verrassend veelzijdig in de keuken. Rijk aan vezels, vitamine A en antioxidanten, én laag in calorieën. Of je nu zin hebt in iets hartigs of zoets: met pompoen kun je alle kanten op.
Voedingsweetje: pompoen bevat bèta-caroteen, dat in je lichaam wordt omgezet in vitamine A. Goed voor je huid en ogen!
Hieronder drie heerlijke ideeën waarin pompoen de hoofdrol speelt.
1. Romige pompoensoep met een twist
Perfect als warme lunch of voorgerecht bij een herfstig diner.
Ingrediënten:
Zo maak je het:
1. Snijd de pompoen in blokjes
2. Fruit de ui en knoflook aan in olijfolie, voeg de pompoen toe en bak 5 minuten mee.
3. Voeg de bouillon en kerrie toe, laat 20 minuten zacht koken.
4. Pureer glad en roer er eventueel kokosmelk of yoghurt door.
5. Serveer met geroosterde pompoenpitten of een beetje chilivlokken.
2. Gezond pompoenbrood (zonder toegevoegde suiker)
Ideaal als ontbijt of tussendoortje met een kop thee.
Ingrediënten:
Bereiding:
1. Verwarm de oven op 180°C.
2. Meng alle ingrediënten tot een glad beslag.
3. Giet in een met bakpapier beklede cakevorm.
4. Bak 40–45 minuten tot het brood goudbruin is.
5. Laat afkoelen en serveer met een beetje roomboter of notenpasta.
3. Luchtige pompoenpannenkoekjes
Ingrediënten:
Zo maak je het:
1. Mix alles tot een dik beslag.
2. Bak kleine pannenkoekjes in een beetje olie aan beide kanten goudbruin.
3. Serveer met blauwe bessen of frambozen, een lepel yoghurt en wat kaneel.
Extra lekker: voeg wat vanille en een snufje nootmuskaat toe voor een echte herfstige smaak.
Tot slot
Pompoen is dé smaakmaker van de herfst omdat ze voedzaam, veelzijdig en heerlijk in zowel hartige als zoete gerechten zijn. Of je nu kiest voor een dampende kom soep, een plak kruidig brood of een stapeltje luchtige pannenkoekjes, één ding is zeker: pompoen brengt warmte en kleur in je keuken.
Dus haal die pompoen in huis, steek een kaarsje aan en geniet van een stukje herfst op je bord!