Roggebrood, gezond of niet?

Roggebrood, gezond of niet?

Brood komt in allerlei soorten en maten. Roggebrood is een populaire variatie die vaak als een gezond alternatief wordt gezien, maar hoe zit dat precies? Is roggebrood wel zo gezond en lijkt het op gewoon brood?

Wat is roggebrood?

Roggebrood is brood gemaakt van rogge. Rogge is net als tarwe en spelt een graansoort. Vaak is er ook water, gist en zout aan het brood toegevoegd en soms ook andere soorten granen, zuurdesem of andere toevoegingen zoals conserveringsmiddelen of suiker.

Wat is het verschil met gewoon brood?
Roggebrood is over het algemeen donkerder en compacter dan normaal brood. Ook heeft het een iets andere smaak. De algemene voedingswaarden van volkoren roggebrood verschillen niet extreem met die van volkoren tarwebrood of volkoren speltbrood.  Net als bij normaal brood, heeft roggebrood ook een volkoren variant. Het beste is dan om deze te kiezen. 

Een ander verschil is dat normaal brood vaak gemaakt wordt met jodiumhoudend bakkerszout, roggebrood soms met normaal zout. Hierdoor kan je wel wat jodium missen, dus let hier goed op. 

In volkoren roggebrood zitten veel vezels. De koolhydraten in het brood worden ook relatief langzaam door het lichaam opgenomen, oftewel de glycemische index van roggebrood is laag. Dit kan een voordeel hebben bij bijvoorbeeld Diabetes. 

Roggebrood past dus prima binnen een gezond eetpatroon. Kies het liefst voor de volkoren variant met jodiumbevattend zout.