Roomboter: wel of niet gezond?

De keuze tussen wel of geen roomboter gebruiken in onze voeding is een onderwerp dat vaker tot discussie leidt. Roomboter is een ingrediënt waar koks maar graag gebruik van maken en in veel traditionele recepten staat. Tegelijkertijd zijn er zorgen over de impact op de gezondheid vanwege het hoge gehalte aan verzadigde vetten. In deze blog de voors en tegens voor het gebruik van roomboter, gebaseerd op de wetenschappelijke onderzoeken van de afgelopen jaren. 

De samenstelling van roomboter

Roomboter wordt gemaakt van room, die wordt afgescheiden van melk en wordt gekarnd tot boter. Het bestaat voor ongeveer 80% uit vet, waarvan het merendeel verzadigd vet is. Daarnaast bevat roomboter ook vitamine A, D, E en K, evenals cholesterol.

Verzadigde vetten en gezondheid

Een van de belangrijkste zorgen rond roomboter is het hoge gehalte aan verzadigde vetten. Verzadigde vetten zijn lange tijd geassocieerd met een verhoogd risico op hartziekten, omdat ze het LDL-cholesterolgehalte kunnen verhogen. Verhoogd LDL-cholesterol in het bloed staat bekend als "slecht" cholesterol en wordt geassocieerd met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten.

Wetenschappelijke studies en bevindingen

Verschillende studies hebben onderzoek gedaan naar de relatie tussen verzadigde vetten, inclusief die in roomboter, en gezondheid. Een studie gepubliceerd in 2017 toonde aan dat vervanging van verzadigde vetten door onverzadigde vetten, zoals die in olijfolie, noten en zaden, het risico op hart- en vaatziekten kan verminderen.

Een ander onderzoek, gepubliceerd in 2018, was nog specifieker en benadrukte dat vervanging van verzadigde vetten door meervoudig onverzadigde vetten zelfs gunstig kan zijn voor het verminderen van het risico op hartziekten.

En zo zijn er nog tal van onderzoeken met dezelfde conclusie. 

Balans en matiging

De verzadigde vetten in roomboter zijn dus enigszins zorgwekkend, maar matig gebruik binnen een uitgebalanceerd eetpatroon vormt geen problemen. Het is belangrijk om te onthouden dat een gezond eetpatroon draait om variatie en matiging. Als je ervoor kiest om roomboter te gebruiken, doe dit dan met mate en combineer het met andere gezonde vetbronnen, zoals olijfolie, noten en avocado's.

Als je je zorgen maakt over de impact van roomboter op je gezondheid, is het raadzaam om met een gezondheidsprofessional te overleggen en te zoeken naar alternatieven die passen bij jouw dieet en leefstijl. Ook wij als diëtisten kunnen hiermee helpen.