Sabbelzakjes, wel of niet gebruiken?

Een sabbelzakje is een grote speen met een netje eraan waarin fruit, groente of aardappel gestopt kan worden. Kinderen zuigen dan door de gaatjes het sap op. Volgens de fabrikanten is dit een gezonde manier om vitamines en andere voedingsstoffen binnen te krijgen zonder het risico op verslikken. 

Ontwikkeling van mondmotoriek

Het is niet aan te raden baby’s in de periode van 4 tot 6 maanden een sabbelzakje te geven. Het is in deze fase extra belangrijk dat kinderen leren afhappen van een lepel en de structuur in hun mond voelen. Zodra je baby gewend is aan glad gepureerde oefenhapjes maak je ze geleidelijk aan steeds grover van structuur. Dit zorgt voor een goede ontwikkeling van de mondmotoriek. 

Voorkom gaatjes en tanderosie

Ook waarschuwen tandartsen dat het voor doorkomende tandjes niet goed is fruit in de speen te doen. Door de hoge suikergehaltes en de hoge zuurgraad van fruit kunnen gaatjes en tanderosie ontstaan. Kleine kindjes kauwen vaak uren op de fruitspeen, veel langer dan het fruithapje die ze met de lepel krijgen. Hierdoor krijgen de tanden niet de tijd om te herstellen. 

Wil je de speen gebruiken als jouw kind wat ouders is? Volg dan de volgende tips:

  • Fruit in de speen? Geef dit niet meerdere keren per dag en alleen voor een korte tijd. 
  • Gebruik vaker groente als vulling, deze bevatten minder suikers en zuren. Houdt wel rekening met de mondmotoriek en gebruik ook deze speen niet te lang achter elkaar. 
  • Doorkomende tandjes? Gebruik een bijtring voor verlichting.

Diëtist bezoeken

Heb jij meer van dit soort praktische vragen? Of andere problemen waar jij op het gebied van voeding voor jouw kind of jezelf tegenaan loopt? Wij helpen graag!

Maak een afspraak bij één van onze diëtisten. Wij coachen je graag! Je kan een afspraak maken op 1 van onze 11 locaties in Voorburg of Den Haag of je kan met ons beeldbellen of telefonisch aan de slag.