Seedcycling bij hormoonklachten

Opvliegers, zwetend wakker worden in de nacht, slapeloosheid of een mistig hoofd (brainfog), allemaal klachten die veroorzaakt worden door een disbalans in de hormonen. Zoals bijvoorbeeld in de overgang. In Amerika een trend en ook steeds bekender in Nederland, seedcycling, waarbij je met het dagelijks gebruik van verschillende soorten zaden deze klachten probeert te verminderen. 

Hoe doe je dat?
In de eerste helft van je cyclus dagelijks 1 eetlepel (liefst vlak van te voren) gemalen lijnzaad en 1 eetlepel pompoenpitten. Tijdens de tweede helft eet je dagelijks 1 eetlepel zonnebloempitten en 1 eetlepel sesamzaad. 

Met het eten van lijnzaad en pompoenpitten wordt verondersteld dat je de aanmaak van oestrogeen en testosteron in de eerste helft van je cyclus ondersteunt. Het sesamzaad en de zonnebloempitten in de tweede helft van je cyclus, zijn gericht op het optimaal ondersteunen van de aanmaak van progesteron.
En op deze manier zijn je hormonen meer in balans en ervaar je minder klachten. 

Hoe eet je het?
Je kan natuurlijk gewoon 2 eetlepels van de gewenste zaden in je mond stoppen, maar dat lijkt ons niet zo lekker. Maar ze kunnen natuurlijk prima in een bakje kwark of yoghurt of door je toetje. En ook over een salade is het een lekkere toevoeging. Sommigen doen het ook in een kop soep. Voldoende manieren dus om het te verwerken in je maaltijden. 

Werkt het?
Je zal zelf uit moeten proberen of het voor jou werkt. De één ervaart minder klachten, de ander bijna niet. Het is geen wondermiddel, maar kan ondersteunend zijn. Ervaar jij nou heel veel klachten in de overgang, maak dan eens een afspraak met een overgangsconsulente. Zij kan je ook hormonen voorschrijven. Het hebben van veel klachten tijdens de overgang is vaak helemaal niet nodig. 

Ook met het letten op je voeding kan je al veel klachten verminderen. Onze diëtisten kunnen je daarbij helpen. Ga jij ook proberen of seedcycling voor jou werkt?