Soep als gezonde hoofdmaaltijd

Soep als gezonde hoofdmaaltijd

Soep zien we vaak als een voorgerecht of een lichte lunch, maar het kan juist ook een complete en voedzame maaltijd zijn. Met de juiste ingrediënten is soep een uitstekende manier om je dagelijkse portie groenten binnen te krijgen, eiwitten toe te voegen en niet vergeten tegelijk je lichaam te hydrateren. Ik vertel je graag hoe je soep kunt omtoveren tot een volwaardige (gezonde) maaltijd, hoe je deze kunt bewaren en wat de gezondheidsvoordelen zijn.

Een goedgevulde soep is niet alleen lekker, maar ook vullend. Het koken van groenten in een (zelfgemaakte) bouillon zorgt ervoor dat de voedingsstoffen behouden blijven. Daarnaast is soep vaak laag in calorieën en toch vullend, dankzij de combinatie van vloeistof en vezels.

Door veel verschillende soorten groenten te gebruiken, krijg je veel vitamines en mineralen binnen.
Zo kom je gemakkelijk aan je portie 250 gram groente voor een dag. 
Aan welke groente moet je dan denken? Bijvoorbeeld wortelen en pompoen voor vitamine A, spinazie voor ijzer en magnesium, tomaten voor vitamine C en antioxidanten, courgette en paprika voor extra vezels. De variatiemogelijkheden zijn eindeloos, en dat maakt soep een geweldige basis voor een gezonde maaltijd. Daarnaast is soep ook ideaal om je restjes op te maken.  

Om van soep een volwaardige maaltijd te maken, is het belangrijk om naast groenten ook eiwitten toe te voegen. Eiwitten zijn essentieel voor spierherstel en opbouw en houden je lang vol. Enkele manieren om eiwitten aan je soep toe te voegen zijn:

  • Kipfilet of rund-gehaktballetjes 
  • Linzen, kikkererwten of zwarte bonen voor een vegetarische optie
  • Eieren, zoals in een Aziatische soep
  • Tofu of tempeh 

Voor extra energie en vezels kun je koolhydraten toevoegen. Zoals rijst of volkoren noedels (bijvoorbeeld in een kippensoep of ramen).  Aardappelen of zoete aardappelen, quinoa of volkoren parelcouscous als voedzaam alternatief. 

Nog wat lekkere variaties die je soep vullend maken:

  • Avocado in een romige soep
  • Pinda’s of cashewnoten
  • Kokosmelk in een oosterse soep

Soep is ideaal om vooruit te maken en te bewaren. 
Soep in een afgesloten bakje kan je tot drie dagen bewaren. Laat de soep eerst volledig afkoelen voordat je deze in de koelkast zet. Je kan een grote hoeveelheid soep maken en deze goed invriezen in hapklare porties. Gebruik luchtdichte bakjes of diepvrieszakken. Zo heb je altijd een snelle, gezonde maaltijd bij de hand. Warm de soep langzaam op in een pan op laag vuur of in de magnetron. Roer regelmatig door om te voorkomen dat de soep aanbrandt.

Extra tips:

Gebruik zelfgemaakte bouillon in plaats van kant-en-klare varianten om het zoutgehalte onder controle te houden. Hierdoor wordt je soep extra lekker en gezond. Dit doe je makkelijk door restjes van groente en schillen in te koken en zo krijg jij een smaakvolle bouillon. 

Pureer je soep voor een romige textuur zonder room toe te voegen. Maak daarna op smaak met kruiden en specerijen. Denk aan kurkuma, komijn, knoflook of chili als echte smaakmakers.

Soep is een veelzijdige, gezonde en volwaardige maaltijd die je volledig kunt aanpassen aan jouw smaak en voedingsbehoeften. Met een mix van groenten, eiwitten, koolhydraten en gezonde vetten kun je eenvoudig een complete maaltijd op tafel zetten. En door slim te bewaren, kun je altijd genieten van een snelle, voedzame optie.