Sport en voeding do's en dont's

Ben jij ook zo goed bezig met sporten of misschien wel een andere vorm van inspanning zoals een dagelijkse wandeling? Elke vorm van beweging draagt bij aan een betere gezondheid. Wanneer je intensievere inspanning levert is het ook belangrijk om zo gezond mogelijk te eten. Maar wat heeft je lichaam nou echt nodig tijdens of na het sporten? 

Sporten op een lege maag is vaak geen goed idee.

Onze spieren hebben juist koolhydraten nodig om zo goed mogelijk te kunnen presteren. Begin je dag met havermoutpap of een volkorenboterham, deze koolhydraten worden langzaam opgenomen in het lichaam en leveren veel energie. Daarnaast is het goed om ongeveer 30 minuten voordat je gaat sporten nog even een snack met snel verteerbare koolhydraten te eten zoals een banaan of een kleine krentenbol. 

Wanneer je bezig bent met bijvoorbeeld krachttraining of andere sporten waarmee spieropbouw je doel is, is het belangrijk om naast gezonde voeding ook voldoende eiwitten binnen te krijgen. Door de belasting tijdens het sporten beschadig je je spieren, je lichaam gaat vervolgens hard werken om dit te herstellen en zo ontstaat spiergroei.

Voor deze spiergroei zijn extra eiwitten belangrijk omdat deze een grote rol spelen in het herstellen van de spier. 

Hoe kan je meer eiwitten binnen krijgen? 
Denk hierbij aan extra kwark of yoghurt na het sporten of zelfgemaakte shake met melk en fruit. Daarnaast kan je wat extra kipfilet eten. Maar ook plantaardige eiwitten uit bijvoorbeeld peulvruchten (kikkererwten, linzen en kidneybonen) zijn een goede toevoeging. 

Persoonlijke begeleiding?

Wil je meer persoonlijke begeleiding op het gebied van sport en voeding om de optimale resultaten te halen en tekorten te voorkomen? Neem dan contact met ons op.