Sportkeuzes voor kids

Vind jij het ook zo moeilijk om samen met je kind te bepalen wat een leuke sport kan zijn? Misschien een teamsport of toch individueel? En welke sport dan? Tennis, hockey, voetbal, rugby, badminton, volleybal, basketbal, paardrijden, skiën, er zijn zoveel sporten. 
Liesbeth vertelt jullie over deze lastige beslissing die zij inmiddels alweer een tijd geleden voor haar 3 kinderen gemaakt heeft. 

2 keuzes, wel zo makkelijk
Waar ik ben opgegroeid had je eigenlijk niet zo veel keus in sporten. Op het dorp waar ik naar de basisschool ging had je tafeltennis en voetbal. En je kon hockeyen op 6 km afstand. Nu was naar het dorp fietsen 2,5 km, dus eigenlijk was de keuze snel gemaakt. Het werd voetbal. En in dat kleine dorpje hadden we zelfs een meisjesteam. 

Nu ik in Voorburg woon is de keuze voor mijn kinderen veel groter. Eigenlijk kan je het niet bedenken of je kan het hier in de omgeving doen. En dan de keuze uit al die clubs waar je dezelfde sport kan doen. Hoe kies je dan? Voor hockey bijvoorbeeld moet je al meteen bij 4 jaar inschrijven, maar hoe weet je nu of je kind dat leuk zal vinden als ze nog zo klein zijn. En op sommige clubs moet je zelf al lid zijn om überhaupt in aanmerking te komen voor een plekje voor je kind. 

Hoe heb ik mijn keuze gemaakt? 
Ik geef je hieronder tips:

  • Praat met ouders van klasgenootjes. Zij hebben wellicht oudere kinderen of zijn geboren in de omgeving en weten bij welke club het leuk is. En ook fijn om te weten waar vriendjes / vriendinnetjes van je kind ingeschreven zijn of zelfs al spelen. En vaak weten andere ouders ook hoe het zit met wachttijden bij de clubs in de omgeving. 
  • Wellicht heb je zelf ervaring met een bepaalde sport en vind je het leuk om je kind daar mee kennis te laten maken. En dan kan je meteen misschien coach, spelbegeleider of trainer worden. Ook goed voor je eigen beweging! 
  • In veel gemeentes kan je je kind sporten uit laten proberen, dan kunnen ze zelf een keuze maken. In Leidschendam-Voorburg heb je bijvoorbeeld de Sportstrippenkaart. 
  • Sporten moet vooral leuk zijn! Je kind moet er plezier in hebben. Jouw enthousiasme daarin helpt je kind ook. En soms vinden ze het heel spannend, maar een extra steuntje in de rug van jou kan hen daardoor heen helpen. Geef niet te snel op als ze het niet leuk vinden. De regel bij ons in huis is dat je in ieder geval het seizoen afmaakt en dan iets anders mag kiezen als je het echt niet leuk vindt. 
  • O ja, en 1 sport is meer dan genoeg om te starten. Buitenspelen is ook heel leuk. 

Wat is de keuze van Liesbeth nu eigenlijk geworden? 
De 2 meiden van Liesbeth hockeyen sinds 5 jaar. En de meiden zitten dit jaar zelfs in het zelfde team en hun moeder staat langs de kant te coachen. Voor de oudste is dit goed te combineren met de middelbare school. De middelste heeft naast hockey ook nog een jaar gedanst, heel leuk, maar vooral de voorstelling vond ze en met 3x per week hockey was dat ook wel weer even genoeg. En de jongste? Die heeft eerst een jaar getennist. Daarna wilde hij atletiek gaan doen, maar door de wachtlijst tussendoor gekozen om ook net als de meiden te gaan hockeyen. En dat doet hij met zoveel plezier, dat atletiek weer van de lijst geschrapt is. Voorlopig zijn we dus nog wel even elke zaterdag te vinden op de hockeyclub!