Volgende week is het zover. Van 2 april tot 2 mei is voor veel moslims de vastenmaand Ramadan. Een heilige maand om te leren hoe het voelt voor mensen die in armoede leven. Van zonsopgang tot zonsondergang wordt er gevast, dat is bijna 17 uur. Ook onze diëtist Burcu doet mee met de Ramadan!
In deze blog haar tips voor deze periode.
Voeding tijdens Ramadan
Voeding is erg belangrijk tijdens de ramadan. De maand Ramadan is een van de periodes waarin het onderwerp voeding speciaal op de agenda staat. Lange uren honger en beperkte maaltijden kunnen ons bang maken. Het is daarom belangrijk om iftar- en sahur-menu's vooraf in te plannen om de weerstand sterk te houden en te zorgen voor voldoende vochtinname.
Burcu geeft je graag antwoord op een aantal vragen.
Is vasten slecht voor je weerstand?
Als je geen chronisce ziekte hebt, zoals hart- en vaatziekten, diabetes, hoge bloeddruk, nierfunctiestoornissen en/of die regelmatig medicijnen gebruiken, verzwakt het vasten je weerstand niet. Het belangrijkste is dat je tijdens de maaltijden voldoet aan je dagelijkse behoeftes. Je hoeft niet ' vaker kleinere beetjes' te eten om gezond te kunnen zijn!
Wat te eten voor Iftar (zonsondergang)?
Verbreek als eerste het vasten met een glas water. Daarna kan je verder gaan met 1-3 kleine gedroogde dadels of 2-3 olijven om de bloedsuikerspiegel op een evenwichtige manier te verhogen. Om spijsverteringsproblemen te voorkomen kan je ervoor kiezen om eerst een kom soep te drinken voordat je met het hoofdgerecht begint. Zelfgemaakte bouillonsoepen kunnen een goede keuze zijn met zowel een rijke voedingswaarde als een weerstand verhoogende effect. Vlees- en kippenbouillon zijn ook probiotische voedingsmiddelen en kunnen worden gebruikt om obstipatie tijdens de ramadan te voorkomen. Vegetariërs kunnen in plaats daarvan kiezen voor gemengde groentesoepen. Seizoensgroenten in verschillende kleuren verdienen de voorkeur in hoofdgerechten, bulgur, volkorenbasmatirijst, zilvervliesrijst, gekookte en gekoelde aardappelen hebben de voorkeur als koolhydraatbronnen en de tafels moeten worden verrijkt met groene salades.
Wat te eten in Sahur (zonsopgang)?
Het is belangrijk om voedingsmiddelen te kiezen die gedurende lange tijd verzadiging en energie zullen bieden. Eieren hebben minstens 3-4 dagen per week de voorkeur. Daarnaast dagelijks een lichte maaltijd bestaande uit kwark of hüttenkäse, olijven en groenten met 2 sneetjes volkoren boterhammen. Kommen yoghurt, havermout, fruit en noten zijn gemakkelijke alternatieven. Wanneer je regelmatig sport kun je kiezen voor een extra portie melk. Voor een langer verzadigsgevoel kan pindakaas of tahin toegevoegd worden.
Vocht tijdens de Ramadan
Vocht innemen, hydratatie, een van de belangrijkste zaken voor de algemene gezondheid, wordt tijdens de ramadan nog belangrijker. Ook omdat het warm zal zijn tijdens de Ramadan We zeiden dat we het vasten moesten verbreken met een glas water. In de periode van iftar tot sahur is het essentieel om minimaal 8 tot 10 glazen water te consumeren door het in de loop van de tijd te spreiden. 1-2 flessen mineraalwater tussen iftar en sahur kunnen een redding zijn voor zowel de inname van vloeistof als elektrolyten. Bovendien is het belangrijk om koffie en thee tot een minimum te beperken.
Beweging tijdens de Ramadan
Maak kleine wandelingen tijdens de Ramadan. Na de iftar is het aangeraden om een wandeling te maken. Fysieke activiteit is de beste manier om de metabolisme te stimuleren, dat overdag vertraagd was. Deze wandeling zal ook gunstig zijn voor de spijsvertering.
Hulp van een diëtist
Een diëtist kan je helpen om een volwaardig voedingspatroon te vinden en geeft je ook gepersonaliseerde adviezen voor tijdens de ramadan. Wil je een afspraak maken voor gepersonaliseerde adviezen voor tijdens de ramadan? Maak dan een afspraak bij één van onze diëtisten. Wij coachen je graag! Je kan een afspraak maken op 1 van onze 11 locaties in Voorburg of Den Haag of je kan met ons beeldbellen of telefonisch aan de slag.