Steeds vaker een vegetarisch eetpatroon bij kinderen

Steeds meer kinderen eten volgens een vegetarisch eetpatroon. Dit kan zeker op een gezonde manier, maar het is wel belangrijk om ervoor te zorgen dat kinderen alle noodzakelijke voedingsstoffen binnenkrijgen. In deze blog bespreken we enkele belangrijke voedingsstoffen. 

Eiwitten zijn een belangrijk onderdeel van het dieet van kinderen, omdat ze nodig zijn voor de groei en ontwikkeling van het lichaam. Eiwitten zijn veel te vinden in dierlijke producten zoals vlees, zuivel en ei. Wanneer kinderen geen vlees eten is het belangrijk dat ze dit vervangen voor plantaardige bronnen zoals bonen, noten, zaden en tofu. 

Calcium is een andere belangrijke voedingsstof die nodig is voor de ontwikkeling van sterke botten en tanden. Calcium is te vinden in zuivelproducten, maar in kleinere hoeveelheden ook aanwezig in groente bladgroenten, amandelen en tofu. 

Vitamine B12 is de voedingsstof die het meest ontbreekt in vegetarische eetpatronen. Het is wel een hele belangrijke vitamine die helpt bij een gezond zenuwstelsel en de productie van rode bloedcellen. Vitamine B12 is alleen te vinden in dierlijke producten zoals zuivel ene eieren. Aan sommige zuivel- en vleesvervangers wordt vitamine B12 toegevoegd. Indien dit niet voldoende gegeten/gedronken wordt is het belangrijk een supplement te nemen. 

Als laatste willen we zink benadrukken. Zink is een voedingsstof die belangrijk is voor een goed immuunsysteem en de ontwikkeling van ons lichaam. Wanneer kinderen voldoende bonen, noten en volkoren granen gebruiken, krijgen ze voldoende zink binnen. 

Een goed samengesteld vegetarisch eetpatroon kan voordelen hebben voor de gezondheid, zoals een lager risico op hartziekten en een lager risico op obesitas doordat het eetpatroon vaak minder calorieën bevat. Echter zijn hier ook andere factoren van invloed op. 

Wil je weten of jouw kind het juist samengestelde eetpatroon heeft met de juiste hoeveelheden van alle benodigde voedingsstoffen?

Neem dan contact met ons op voor een check en persoonlijke tips. Wij hebben meerdere locaties in Voorburg en Den Haag en bieden ook online consulten aan.