Suikermaxdag

9 juli 2022 was de eerste Suikermaxdag van 2022. Volgens Foodwatch Nederland hebben de meeste Nederlandse kinderen tussen 4 en 8 jaar oud op deze dag hun suikerlimiet voor het hele jaar gehaald. Terwijl we nog bijna een half jaar te gaan hebben!

Kinderen mogen volgens de Weredgezondheidsorganisatie (WHO) dagelijks maximaal 10% van hun energie-inname (calorieën) besteden aan vrije suiker. Vrije suikers zijn toegevoegde suikers plus suikers uit honing, siroop, vruchtensap en vruchtenconcentraat. Suikers uit groente, fruit en zuivel vallen hier dus niet onder. 

Kinderen tussen 4 en 8 jaar oud krijgen dus gemiddeld 2x zo veel suikers binnen, elke dag!

Hoe kan dit? Hoor ik je denken.
Het RIVM heeft onderzoek gedaan en kwam erachter dat iets meer dan de helft van alle toegevoegde suikers uit snoepgoed (28,1%) en niet-alcoholische dranken (23,6%) komen. Koek en gebak (19%), zuivel (13,6%) en sauzen en smaakmakers (6,8%) dragen ook zeker bij. 
Bewerkte producten uit de supermarkt, producten die regelmatig gepresenteerd worden als ‘gezond’ of specifiek gemaakt voor kinderen, zijn helaas toch vaak suikerbommen. 

En wist je dat jouw eigen suikermaxdag ook in aantocht is?

De enige leeftijdsgroep die aan deze dag ontsnapt zijn volwassenen boven de 71 jaar. 
Alle kinderen tussen 1 en 18 jaar behalen nog in de zomervakantie hun suikerlimiet. Belangrijk dus om hier meer aandacht aan te besteden en dit zo snel mogelijk te veranderen.

Door het lezen van etiketten kan je precies zien wat je eet en drinkt. Maar marketingtrucs en lastige namen op ingrediëntenlijsten maken het niet makkelijk. Gelukkig worden er steeds meer campagnes gevoerd zodat voedselproducenten gezondere producten gaan produceren. Om dit kracht bij te zetten lopen er campagnes om de overheid te overtuigen dat er strengere regels en wetten moeten komen. 

Tot die tijd zullen we helaas zelf op moeten letten. 

Heb je hierbij hulp nodig? Wij helpen graag!