Tot de zeer grote familie van de pompoenachtigen behoren ook onder andere augurken, courgettes, meloenen, pompoenen en sierpompoenen. Niet al deze groenten zijn echter eetbaar en sommigen kunnen tot ernstige vergiftiging leiden! Wij vertellen je waarom.
Wat is er precies giftig?
Courgette kan de giftige stof cucurbitacine bevatten. Het komt van nature voor in de voorouders van de courgette en pompoen. Het gif wordt door de plant zelf aangemaakt om zich te verdedigen tegen vraat. De bittere smaak schrikt dieren af, zodat ze de vruchten niet opeten. Door jarenlange veredeling hebben kwekers de giftige stof uit onze huidige eetbare courgette en pompoen kunnen verjagen.
Nu zal het niet zo snel gebeuren dat je zo’n giftige courgette of pompoen opeet. De smaak is zo bitter dat je hem waarschijnlijk na één hap al uitspuugt.
Komt de giftige courgette of pompoen dan nog wel voor?
Toch kan het voorkomen dat een courgetteplant of pompoenplant opeens toch bittere smaken gaan aanmaken. Dat gebeurt in zeldzame gevallen bij slechte kweekomstandigheden, zoals droogte, grote hitte en plantenziektes, zoals schimmelinfecties. Dit kan bij hobbytuiniers voorkomen. Maar meestal is de oorzaak kruisbestuiving met andere soorten.
Wat doe je bij twijfels?
Extra tip: Alle sierpompoenen zijn giftig en dus NIET eetbaar.