Tips van de diëtist

Tijd voor een nieuw rondje Tips van de diëtist!

Tip van Burcu:

Houd jij ook van dat lekkere zomerse fruit? Bijvoorbeeld een zoete watermeloen of een bakje aardbeien? Ik ook, want het is hartstikke gezond! Maar wist je dat alle fruitsoorten ook veel koolhydraten bevatten? Wees dus bewust van hoeveel fruit je per dag eet en kies niet meer dan 2 portie fruit per dag. Dat is ongeveer 250 gram fruit. Heb je toch nog zin in een gezonde snack? Kies dan voor sappige snoeptomaatjes of komkommertjes. Dit zijn groentes en bevatten bijna geen calorieën. 

 

Tip van Lisa:

Vermijd de suikerdip! Dit krijg je door het eten van snelle suikers (ongezonde snacks, bewerkte producten of suikerrijk voedsel). Kies voor producten die veel vezels of eiwitten bevatten. Dit zorgt ervoor dat je langer vol zit en je energieniveau veel gelijkmatiger op peil blijft. Kies bijvoorbeeld voor volkoren producten of een bakje yoghurt met een stukje fruit. 

 

Tip van Samantha:

Wist je dat ruim 50% van je lichaam uit water bestaat? Water is dan ook een van de belangrijkste stoffen in ons lichaam en vervult veel belangrijke taken. Toch hebben veel mensen moeite met voldoende water drinken. We hebben minimaal 1,5L water per dag nodig en als je gaat sporten zelfs meer. Ook bespaar je door water te drinken een hoop calorieën! 

Extra tips om voldoende water te drinken: zet in de ochtend meteen een grote kan/fles water klaar, zet alarmen op je telefoon aan als je een 'slechte-drinker' bent en maak water drinken minder saai door plakjes komkommer, citroen/limoen, fruit of verse munt toe te voegen. 

 

Tip van Liesbeth:

Op onze spreekuren horen we geregeld dat iemand geen bananen eet, want dat werkt stoppend op de stoelgang. Dit is een fabel, maar wel een hardnekkige fabel, want in de 19 jaar dat ik diëtist ben, hoor ik dit elke maand wel een keer voorbij komen. 
Bananen zijn juist rijk aan fermenteerbare vezels en kunnen dan ook, net als andere soorten fruit, helpen om obstipatie juist te voorkomen. 
Heb je last van harde ontlasting (obstipatie) kijk dan eens kritisch naar je vezelinname. Voor een goede stoelgang heb je 30-40 gram per dag vezels nodig. Vezels zitten met name in groenten, fruit, volkoren graanproducten (o.a. brood, pasta, zilvervliesrijst) en peulvruchten (o.a. erwten, bonen, linzen)

Wist je dat al onze diëtisten een kei zijn in het helpen verminderen van je darmklachten? Blijf er niet mee lopen, we helpen je graag op weg. Of wil je meer handige tips? Ook dan helpen we graag! 

Maak een afspraak bij één van onze diëtisten. Wij coachen je graag! Je kan een afspraak maken op 1 van onze 11 locaties in Voorburg of Den Haag of je kan met ons beeldbellen of telefonisch aan de slag.