Tips voor op vakantie met een glutenvrij dieet

Goede voorbereiding 
Zorg er altijd voor dat je weet wat er in het vakantieland gegeten wordt en hoe/waar je glutenvrije producten kunt kopen. Daarnaast is het altijd verstandig een voorraad glutenvrije producten mee te nemen die je graag eet. De meeste glutenvrije crackers en broden zijn lang houdbaar of je kunt bijvoorbeeld met (meegenomen) glutenvrij meel zelf eten maken op je vakantiebestemming. Ga je met het vliegtuig? Lees dan de volgende tip.

In het vliegtuig
Vaak kan je voor je vliegreis aangeven dat je een glutenvrije maaltijd wilt. Helaas zijn deze maaltijden niet altijd veilig. Zorg dus ook dat je zelf altijd extra eten bij je hebt (denk aan noten, krenten etc.). Vaak mag je ook extra bagage meenemen met een dieetverklaring van je diëtist of arts. 

Handige dieetpas
Wanneer je op reis gaat naar een land waar je de taal niet spreekt en waar Engels ook niet altijd door iedereen begrepen wordt, is een dieetpas een handige hulpmiddel. Op deze kaartjes staat uitgelegd wat coeliakie is en wat je niet kunt eten in de taal van het land waar je naartoe wilt.  Deze is verkrijgbaar op de webshop van de Nederlandse Coeliakie Vereniging.

Tips van buitenlandse verenigingen en groepen
In de meeste Europese landen is ook een coeliakievereniging. Daar kun je natuurlijk ook altijd terecht voor informatie over het land waar je naar toe gaat. Of gebruik het internet om van tevoren van alles op te zoeken, maar ga ook vooral eens rondvragen op facebookgroepen zoals de Coeliac Youth of Europe. Er is altijd wel iemand die je iets kan vertellen over het glutenvrije leven in het land dat jij gaat bezoeken