Vermoeidheid kan een voedingsprobleem zijn!

Altijd moe? Dat kan met jouw voeding te maken hebben!

Je gaat op tijd slapen, probeert een gezond eetpatroon te volgen, en toch… voel je je dagelijks vermoeid. Dit is voor veel mensen herkenbaar. Vermoeid zijn lijkt soms uit het niets te komen, maar verschijnt vaak niet zonder reden. Natuurlijk kunnen een gebrek aan slaap, stress of een medische oorzaak een rol spelen. Maar wat vaak over het hoofd gezien wordt, is de invloed van jouw voedingspatroon. Wat je eet, en vooral hoe je eet, heeft meer invloed op je energieniveau dan je misschien denkt. 

Een voorbeeld hiervan is de welbekende middagdip na de lunch. Herkenbaar?
Je begint de dag oké, maar rond een uur of twee verdwijnt die energie. Dat kan te maken hebben met jouw lunchkeuze. Maaltijden met veel snelle koolhydraten, zoals wit brood, zoet beleg of bewerkte snacks, zorgen voor een snelle piek in jouw bloedsuiker. Hierbij komt even later ook een flinke daling. Je voelt je ineens weer hongerig, suf of zelfs licht geirriteerd. Door voor producten te kiezen die helpen jouw bloedsuikerspiegel stabiel houden, voorkom je dit soort dipjes. Denk hierbij aan producten zoals volkoren granen, groenten en eiwitten zoals zuivelproducten of peulvruchten. 

Wat ook kan meespelen is dat we geneigd zijn om vetten te vermijden, uit angst dat ze “ongezond” zijn.
Maar je lichaam heeft juist gezonde vetten nodig om langdurig energie vast te houden. Een lunch met crackers en sla klinkt misschien gezond, maar zonder voldoende eiwitten en gezonde vetten blijft je lijf op halve kracht draaien. Voeg dus eens een keer wat avocado, noten, ei, hummus of een stukje zalm toe aan de maaltijd!

Daarnaast kan een tekort aan bepaalde vitamines en mineralen zorgen voor vermoeidheidsklachten.
IJzer, vitamine D, foliumzuur en vitamine B12 zijn super belangrijk voor jouw energiestofwisseling. Zeker als je een vegetarisch dieet aanhoudt, weinig zonlicht krijgt of weinig variatie in je eetpatroon hebt, kunnen deze reserves langzaam opraken. Laat bij langdurige vermoeidheid eens je bloedwaarden checken bij de huisarts. 

Toch kiezen we bij vermoeidheid ook veel voor snelle oplossingen. Denk aan een extra kopje koffie, een energiedrankje of iets anders zoets. En ja, tijdelijk zal dit helpen. Maar die oplossing is van korte duur, en de dip die daarna volgt is vaak nog groter. De keuze voor cafeïne later op de dag kan snachts je nachtrust verstoren, waardoor je in een vicieuze cirkel belandt. Vervang die extra kop koffie eens voor een klas water, of kopje kruidenthee, en kijk wat het met je doet op lange termijn. 

En zeker niet onbelangrijk is de rol van emotie. Want niet alleen een tekort aan voeding kan zorgen voor vermoeidheid, ook een teveel, of onrustig eetgedrag kan zorgen voor een verlies van energie. Als je uit gewoonte of verveling eet, of om spanning te verminderen, kan je lichaam uit balans raken. Soms is het verschil tussen honger en vermoeidheid lastig te voelen en geef jij je lijf eten, terwijl het eigenlijk behoefte heeft aan rust. 

Een fijne gedachte is dat je alles niet radicaal om hoeft te gooien. Vaak maken een aantal kleine aanpassingen al een groot verschil. Meer regelmaat, bewuste keuzes en leren luisteren naar jouw lichaam. 

Twijfel je of jouw voeding bijdraagt aan je vermoeidheid? Maak gerust een afspraak met één van onze diëtisten, dan denken wij graag met je mee.