Vezels voor gezonde darmen

Heb jij wel eens last van je darmen? Zoals opgeblazen gevoel, winderigheid, obstipatie of juist diarree? Dan kan het zijn dat je te weinig vezels eet. Vezels zijn harde stukjes in je voeding, die de darmen stimuleren en daarmee zorgen voor normale stoelgang en minder klachten zoals buikpijn.
We willen je graag wat meer vertellen over vezels. 

Waar zitten vezels in?
Vezels vind je in heel veel gezonde producten. Volkoren producten, zoals volkoren brood, volkoren pasta en zilvervliesrijst bevatten veel vezels. Maar er zitten ook veel vezels in peulvruchten, zoals bruine bonen, linzen en kikkererwten. En ook groenten, noten, pitten, zaden, pinda’s en fruit zitten vol vezels. 
Al deze producten bevatten ook nog veel vitamines en mineralen en kan je naar hartelust eten. 

Hoeveel vezels heb je nodig? 
Voor gezonde darmen is het belangrijk dagelijks zo’n 25-30 gram vezels te eten. Voor vrouwen is het advies minimaal 25 gram per dag te eten en voor mannen minimaal 30 gram. Voor kinderen liggen deze hoeveelheden lager en is er per leeftijdscategorie een advies. 

Weer een rustige buik
Wil jij weer een rustigere buik en denk je dat je te weinig vezels eet, dan loont het zeker om stapsgewijs je vezelinname te gaan verhogen. In het begin kan het zijn dat je klachten niet meteen minder worden, maar uiteindelijk moeten meer vezels ook meer rust brengen. 

Toch zien wij soms nog dat ook met het ophogen van de hoeveelheid vezels in de voeding de klachten blijven. Maak dan zeker een afspraak met één van onze gespecialiseerde diëtisten. Wij kunnen met je mee kijken en samen gaan we dan uitzoeken waar het probleem van jouw buikklachten vandaan komt. 
Wil je onder begeleiding je vezels gaan verhogen, dat kan natuurlijk ook. Wij kunnen je huidige vezelinname berekenen en geven je advies om de hoeveelheid te verhogen en met welke soorten vezels je dat het beste kan doen. We helpen dagelijks mensen naar minder buikpijn. 

Wij helpen je op weg
Wil je eerst zelf aan de slag om je buikpijn te verminderen? Dan hebben wij het jouw al makkelijk gemaakt met ons vezelrijke weekmenu waarin voor 2 weken aan dagmenu’s in staan. Je ziet dan precies wat je kan eten op een dag, hoeveel vezels een product bevat en we hebben er een boodschappenlijst voor je bij gemaakt. 

Wil je samen met ons zorgen dat jouw buik weer rustig wordt, dat je weer met plezier uit eten kan of niet meer hoeft te rennen naar het toilet? Maak dan een afspraak op 1 van onze locaties in Den Haag of Voorburg of online via beeldbellen of telefonisch. Al onze diëtisten zijn experts in het verminderen van buikklachten en helpen je graag verder.