Waarom water drinken belangrijk is

Wist je dat water drinken belangrijker is dan eten? Het lichaam bestaat uit ongeveer 60% uit water en water is de basis voor verschillende processen in ons lichaam. Hierdoor kan ons lichaam dus niet zonder water.  Het advies is om gemiddeld 1,5 tot 2 liter vocht per dag te drinken. 
Maar wat doet water precies met en in ons lichaam? Lees hier 10 leuke en interessante feiten. 

1. Invloed op je hersenen
Als je te weinig drinkt kan dat invloed hebben op je concentratievermogen, reactiesnelheid en cognitieve vaardigheden. Zorg er dus voor dat je tijdens een examen of een belangrijke presentatie voldoende water drinkt. 

2. Hoofpijn
Hoofdpijn kan verschillende redenen hebben en is afhangen van verschillende factoren. Te weinig drinken is een van deze factoren. Neem je een pijnstiller voor de hoofdpijn? Drink dan ook genoeg water, zo is de kans op verlichting of zelfs het weggaan van de hoofdpijn een stuk groter.

3. Cognitie van je nieren
Alles wat je eet en drinkt gaat door je nieren, om alle afvalstoffen te verwerken. Voor deze verwerking en om goed te functioneren hebben je nieren voldoende water nodig. Als je toch onvoldoende drinkt, kan dit ten koste gaan van je nieren en is bijvoorbeeld de kans op nierstenen veel groter. 

4. Water en stoelgang
Een veelvoorkomende oorzaak van obstipatie oftewel verstopping, is het te weinig drinken van water. Je dikke darm heeft voldoende water nodig om in beweging te blijven. Ook kan je als gevolg van obstipatie buikpijn krijgen.

5. Een gezonde en mooiere huid
Het drinken van voldoende water heeft ook voor de huid een positief effect. De elasticiteit neemt toe, wat ook de kans op rimpels verkleind! Dat willen we natuurlijk allemaal! Hou de huid jong door het drinken van water.

6. PH-waardes in het lichaam
Het lichaam heeft zuren en niet-zuren nodig om goed te kunnen functioneren. Zo heeft de maag bijvoorbeeld meer zuren nodig dan bijvoorbeeld je bloed. Om de PH-waardes in het lichaam zo stabiel mogelijk te houden is water nodig.

7. Verlaagt de bloeddruk
Eén van de makkelijkste manieren om je bloeddruk te verlagen is genoeg water drinken. Heeft je lichaam te weinig vocht, dan blijft je lichaam natrium vasthouden. Om vocht te sparen droog je uit waardoor je minder zweet, plast en de bloedvaten samen trekken. Je hart gaat harder werken waardoor je bloeddruk omhoog gaat.

8. Water als brandstof
Eén van de belangrijkste brandstoffen van je lichaam is water. Water helpt bij de groei, ontwikkeling en het opbouwen van je spieren. In water vinden energiereacties plaats, waarbij je gezondheid gestimuleerd wordt. Voedingsstoffen worden naar verschillende plekken getransporteerd, waar ze voedingsstoffen achterlaten en afvalstoffen vervoeren. 

9. Water drinken geeft energie
Ben je vaak moe? Water is een eenvoudige manier om vermoeidheid te verminderen. Te weinig water drinken kan een oorzaak zijn van een negatieve stemming, vermoeidheid en verwardheid. 

10. Geen calorieën
Wil je minder suiker binnenkrijgen of gewicht verliezen, dan is water de ideale oplossing als dorstlesser, gezien het geen calorieën bevat. Ben je geneigd om snel te veel te eten? Als je voor de maaltijd een glas water drinkt, verminder je je eetlust omdat je een vollere maag hebt. 

Meer praktische tips voor jouw leefpatroon nodig?

Maak een afspraak bij één van onze diëtisten. Wij helpen je graag! Je kan een afspraak maken op 1 van onze 11 locaties in Voorburg of Den Haag of je kan met ons (beeld)bellen.