Wat is een gezonde avondmaaltijd voor mijn kind?

Op ons spreekuur merken wij dat veel ouders met dezelfde vragen rondlopen. Wat is een gezonde avondmaaltijd voor mijn kind? Moet het hele bord leeg? Mag mijn kind een toetje? En wat is dan een gezond toetje? 

Kind in de groei
Een kind is in de groei en heeft daarom dagelijks de juiste voedingsstoffen nodig. Dit is niet alleen voor groei, maar ook om te leren en te spelen. De avondmaaltijd wordt vaak als de belangrijkste maaltijd gezien. Maar dat is niet het geval, want alle maaltijden zijn net zo belangrijk. Wel is de avondmaaltijd vaak de maaltijd met de meeste variatie en daardoor onmisbaar. 

Een goede maaltijd bevat alle groepen van de Schijf van Vijf:
•    Groenten
•    Een volkoren graanproduct of aardappelen
•    Peulvruchten, vlees, vis, ei of noten
•    Gemaakt met vloeibaar bak- en braadvet of olie
•    Een glas drinken zonder suiker tijdens of na het eten.


Zorg dat je in alle groepen volop blijft variëren. Varieer ook in de wijze waarop je een gerecht maakt. Je kan iets koken, bakken, grillen, stomen of bijvoorbeeld in de oven stoppen. Bij elke bereidingswijze is de smaak van een product anders. De ene bereidingswijze zal een kind lekkerder vinden dan de ander en zo krijgt het eetpatroon van jouw kind meer variatie.  

Geen volwassen maag
Kinderen eten ook een stuk minder dan volwassen, vooral 4-8 jarigen. Probeer hier rekening mee te houden met het opscheppen van het eten. Eet een kind zijn of haar bord niet helemaal leeg? Dat is geen enkel probleem. Sommige kinderen eten meer dan andere. Vooral jonge kinderen voelen zelf goed aan hoeveel ze nodig hebben. Dit kan ook dagelijks verschillen.

Wel of geen toetje
Een toetje geven aan een kind is geen enkel probleem, mits het niet wordt gebruikt als beloningsmiddel. Zijn toetjes normaal om te eten binnen het gezin, dan mag het kind hier natuurlijk gewoon aan meedoen. Ook als het bord niet helemaal leeg is. 

Kies bij voorkeur voor gezonde toetjes zoals fruit of (plantaardige) zuivel. De fleurige kindertoetjes uit de supermarkt bevatten vaak veel suiker en/of verzadigd vet en veel calorieën. Af en toe kun je ze wel geven, maar maak er liever geen gewoonte van. Check ook altijd de etiketten welk toetje het minste suiker, vet en calorieën bevat.  

Meer weten? Maak een afspraak bij de kinderdiëtist
Meer weten over de juiste portiegroottes voor jouw kind of andere vragen die nog niet beantwoord zijn? Wij helpen je graag verder op ons spreekuur! Ook afspraken op woensdagmiddag, andere dagen na schooltijd en in de avond  zijn mogelijk.