Wat is nu een gezonde vleesvervanger?

We hebben het al vaker gehad over het vervangen van vlees. Beter voor je gezondheid en beter voor het milieu. En je hoeft helemaal geen hardcore veganist te worden, maar je kan al veel bereiken door 2x per week geen vlees te eten. Deze keer willen we je wat vertellen over de kant- en klare vleesvervangers. 

Veel zout
Er is volop keuze in de supermarkt wat betreft kant- en klare vleesvervangers, denk aan vegetarische burgers, groenteburgers, vegetarisch gehakt en nog veel meer. De meeste vleesvervangers worden gemaakt van sojabonen en tarwe. Ze bevatten echter vaak veel zout en dat is niet zo gezond. Daarnaast is het belangrijk dat ze voldoende vitamine B12 en ijzer bevatten en ook de hoeveelheid eiwitten in de vervanger is belangrijk om volwaardig te eten. 

Hoe vind je een gezonde vleesvervanger
Bekijk het etiket en zoek naar het volgende:
Minder dan 1,1 gram zout per 100 gram vervanger
Eiwit, meer dan 20% van de energie
IJzer, meer dan 0,8 milligram per 100 gram
Vitamine B1, meer dan 0,06 microgram per 100 gram en / of 
Vitamine B12, meer dan 0,24 microgram per 100 gram

Andere gezonde vleesvervangers
Naast de kant- en klare vleesvervangers kan je ook je vlees volwaardig vervangen met eieren, peulvruchten, zoals linzen, kikkererwten, bruine bonen enz. of noten. 

Eet jij volwaardig?
Eet je vegetarisch of veganistisch en twijfel je of je volwaardig eet?  Maak een afspraak bij één van onze diëtisten. Zij berekenen je voeding en denken met je mee. Ook als je kind vegetarisch wil eten, dan ben je bij onze kinderdiëtisten aan het juiste adres. In een eenmalig gesprek krijg je alle informatie die je nodig hebt. En mocht het nodig zijn, maken we natuurlijk nog een nieuwe afspraak. 

 Je kan een afspraak maken op 1 van onze 11 locaties in Voorburg of Den Haag of je kan met ons beeldbellen of telefonisch aan de slag.