Wat zijn antioxidanten en waarom wil je ze eten?

Antioxidanten zijn essentiële verbindingen die ons lichaam beschermen tegen schade van vrije radicalen. Wanneer vrije radicalen zijn ophopen in ons lichaam kunnen ze bijdragen aan veroudering of chronische ziekten. 

Welke voedingsmiddelen zijn rijk aan antioxidanten en hebben dus potentiële gezondheidsvoordelen?

 1. Bessen
  Bessen staan zonder twijfel op nummer één. Voeg regelmatig blauwe bessen, aardbeien, frambozen en bramen toe aan jouw menu en voilà!
 2. Noten en zaden
  Noten en zaden zijn goede bronnen van gezonde vetten en vezels en daarnaast ook rijk aan antioxidanten. In het bijzonder walnoten, amandelen, chiazaad en lijnzaad. 
 3. Donkere bladgroenten
  Onder andere boerenkool, spinazie en snijbiet zijn geweldige bronnen van antioxidanten. Ze zijn naast het verminderen van oxidatieve schade aan cellen ook goed voor de gezondheid van onze ogen. 
 4. Kruiden en specerijen
  Pak in plaats van de zout en peper potten vaker voor kurkuma, kaneel, oregano en gember. Vooral Kurkuma staat bekend om de ontstekingsremmende eigenschappen.
 5. Groene thee
  Regelmatig groene thee drinken kan bijdragen aan het verbeteren van de gezondheid van ons hart en hersenen. 
 6. Donkere chocolade
  Goed nieuws voor chocoladeliefhebbers! Donkere, pure chocolade met een hoog cacaogehalte bevat antioxidanten die kunnen helpen bij het verlagen van de bloeddruk, het verbeten van de bloeddoorstroming en het verminderen van ontstekingen. 

Het opnemen van deze groepen kan een positieve impact hebben op onze algehele gezondheid. Sidenote: het is ook belangrijk om goed te variëren, dus combineer deze voedingsmiddelen met andere gezonde voedingskeuzes voor maximale voordelen. 

Wil je overleggen over jouw huidige eetpatroon? 
Maak een afspraak op locatie, telefonisch of via beeldbellen en krijgt persoonlijke tips.