Wat zijn calorieën en wat doet het in je lichaam?

Wat is een calorie?
Een calorie is niks meer dan een maat voor de hoeveelheid energie die je in het eten kunt vinden. Op de verpakking van een product zie je dit veelal vermeld staan in de eenheid ‘kcal’. Deze eenheid staat voor de term ‘kilocalorieën’ en bestaat uit 1000 calorieën. Als je het over 1 kcal hebt, heb je het dus tegelijkertijd ook over 1000 calorieën. Eén calorie is de hoeveelheid energie die nodig is om één gram zuiver water 1 graad Celsius te verwarmen. Dit is erg weinig; daarom wordt vaak de kilocalorie gebruikt. Dit is de hoeveelheid energie die nodig is om één kilogram water één graad Celsius te verwarmen. 

Het menselijk lichaam heeft een bepaalde hoeveelheid calorieën per dag nodig om goed te kunnen functioneren. Je kan het zien als een soort brandstof voor een auto. Je gebruikt energie als je: ademhaalt, nadenkt, eet, wandelt of fietst (of elke andere vorm van beweging). Jouw lichaam verbruikt dus gedurende de dag continue energie, waar jouw lichaam calorieën voor gebruikt. Als jouw lichaam aanzienlijk te weinig calorieën binnen krijgt ontstaat er een gevaarlijke situatie. Het lichaam kan daarom maar een aantal dagen zonder voeding.

Zijn alle calorieën hetzelfde?
Alle calorieën zijn onder aan de streep hetzelfde. Wel heb je natuurlijk verschil met wat het voor je lichaam doet. Producten als groente en fruit bevatten de nodige vitamines. Volkoren producten bevatten vezels die zorgen voor verzadiging en een goede darmwerking. Producten als noten, avocado en vette vis bevatten de onverzadigde vetten. Die hebben de positieve eigenschap dat ze het goede cholesterol in het lichaam verhogen. Zuivelproducten bevatten weer eiwitten die zorgen voor bijvoorbeeld spierherstel. Koolhydraten zijn een soort brandstof voor het lichaam. Ze worden dan ook omgezet tot suiker. Toch heb je ze nodig zodat bijvoorbeeld je hersenen goed hun werk kunnen doen. 

Er zijn ook producten die geen positieve calorieën leveren voor het lichaam. Dit zijn producten die ongezonde vetten, suikers of kunstmatige zoetstoffen bevatten. Het lichaam heeft dus weinig aan deze producten. Toch leveren ze calorieën. 

-    1 gram eiwitten: 4 calorieën
-    1 gram koolhydraten: 4 calorieën
-    1 gram vet: 9 calorieën
-    1 gram vezels: 2 calorieën
-    1 gram alcohol: 7 calorieën

Hoeveel calorieën heb ik nodig?
Hoeveel calorieën je op een dag nodig hebt verschilt per geslacht, maar hangt ook af hoe actief je op een dag bent, of je wilt afvallen of juist aankomen. Kortom, dat is per persoon verschillend. 

Zolang jouw calorie inname rond jouw behoefte ligt, zal jouw gewicht stabiel blijven. Maar heb je een positieve energie balans (krijg je te veel calorieën binnen) dan neemt jouw gewicht toe. Overgewicht is dan ook vaak te wijden aan een te hoge calorie inname, dit kan echter ook liggen aan een negatieve energie balans. Hierdoor krijgt jouw lichaam te weinig energie binnen en gaat daardoor in de spaar stand. 

Zorg er dus voor dat je de juiste hoeveelheid calorieën binnen krijgt. Bekijk hiervoor de etiketten van het product of hou bij wat je eet op een dag in een app (Eetmeter of MyFitnessPal). Hierdoor krijg je veel inzichten. 

Wil jij weten hoeveel calorieën je precies nodig hebt? Maak een afspraak met één van onze diëtisten. We helpen je graag!