Week tegen ondervoeding

Van 7 tot en met 11 november is het de ‘’Week tegen ondervoeding’’. In deze week geven wij extra aandacht aan de bewustwording, signalering en behandeling van ondervoeding. In Nederland is het de eerste keer dat we meedoen aan de Europese Malnutrition Week. 

Wat is nou eigenlijk ondervoeding?

Ondervoeding ontstaat als je voor een langere periode te weinig eet of juist extra energie en voedingsstoffen verbruikt. Dit kan bijvoorbeeld komen door onderliggende ziektebeelden of slik- en kauwproblemen. Hierdoor krijg je te weinig voedingsstoffen of energie binnen, dan nodig is om gezond te blijven. Dit leidt vervolgens tot een lager gewicht en verzwakt het lichaam. Dit laatste komt voornamelijk door een afname van de spiermassa en een tekort aan eiwitten, essentiële vetzuren, vitamines en mineralen. Hierdoor functioneert je lichaam minder goed, voel je je minder fit en wordt je sneller ziek of duurt je herstel hiervan langer.

Ook mensen met overgewicht kunnen ondervoed raken. In Nederland zijn er helaas veel mensen zonder het te weten ondervoed. Risicogroepen voor ondervoeding zijn voornamelijk ouderen en zieken, maar ook kinderen en volwassen kunnen ondervoed raken. Daarnaast is gemiddeld één op de vier tot vijf patiënten in ziekenhuizen, zorginstellingen of de thuiszorg ondervoed. Daarom is het belangrijk om meer aandacht aan de prevalentie en signalering van ondervoeding te besteden. 

Hoe herken je ondervoeding?

  • Gewichtsverlies zonder dat dit de bedoeling is (ook wanneer je overgewicht hebt).
  • Kleding die plots te wijd wordt of een horloge of andere sieraden die losser om de pols komen te zitten. 
  • Je eetlust is verandert, deze is slechter of minder geworden dan voorheen.
  • Vermoeidheid, slechte conditie en weinig puf om dingen te ondernemen. 
  • Activiteiten die je eerst zonder moeite deed, vallen nu ineens erg zwaar. 

Als je twijfelt of je ondervoed bent of twijfelt of iemand in uw omgeving/naasten ondervoed is, doe dan de zelftest.

Tips tegen ondervoeding/ verminderde eetlust 

  1. Als het niet lukt om drie maaltijden op een dag te eten, verdeel het dan over meerdere eetmomenten. Zodat je nog steeds de nodige voedingstoffen binnen krijgt. 
  2. Eet iets lekkers tussendoor bij het koffie of thee moment.
  3. Het is belangrijk om voldoende te drinken, zo’n 1,5 tot 2 liter op een dag. Kies dan voor dranken waar voedingsstoffen inzitten zoals melk, vruchtensap of ontbijtdranken. 
  4. Zet een schaaltje met dingen die je lekker vindt op tafel, zodat je hier makkelijk bij kan. 
  5. Frisse zure tussendoortjes stimuleren de eetlust zoals, vruchtensap, zuiveldrank of wat augurken. 
  6. Maak het gezellig, neem de tijd om de tafel te dekken. Eet daarnaast samen, nodig eens iemand uit. Als je samen eet en langer tafelt eet je ongemerkt meer. 
  7. Probeer een half uur voor de maaltijd iets kleins te eten zoals een klein kopje bouillon of een hartig toastje, dit wekt de eetlust op. 
  8.  Wanneer boodschappen doen en koken niet meer makkelijk gaan, wordt het ook moeilijker om te eten zoals je gewend was en lekker vindt. Dit verhoogt het risico op ondervoeding. Maar er zijn verschillende mogelijkheden om dat te voorkomen zoals: een boodschappenservice, maaltijdvoorziening, aanschuiftafels of kookclubs. 

Let op voldoende eiwitten en energie inname!

Naast bovenstaande praktische tips is het ook belangrijk om te letten op voldoende eiwit inname. Wanneer er een risico op ondervoeding bestaat, is het belangrijk om voldoende eiwitten te eten. Eiwitten zorgen namelijk voor een toename van spierweefsel en sneller herstel bij ziekten en wonden. Daarnaast is het belangrijk om naast de eiwitten ook genoeg of meer energie in te nemen dan je verbruikt, zo blijf je op gewicht of kom je juist aan. Zo help je de ondervoeding tegen te gaan!  

Meer begeleiding nodig?

Wanneer er andere medische dingen spelen zoals bijvoorbeeld COPD, diabetes of verhoogd cholesterol veranderen de tips en adviezen. Neem dan contact met ons op voor extra en persoonlijke adviezen.

Ook als je andere vragen hebt, maak snel een afspraak met een van onze diëtisten