wel of beter geen kaas eten?

Wel of geen kaas eten?

Tegenwoordig worden er veel soorten kaas verkocht, maar is het nou gezond of niet? Dat hangt af van de soort kaas, de hoeveelheid die je eet en rest van je voedingspatroon. Laten we de voor- en nadelen even doornemen.

Wat zijn de voordelen?

  • Rijk aan voedingsstoffen: Kaas bevat calcium, eiwitten, vitamine B12 en vitamine D, wat belangrijk is voor sterke botten en tanden.
  • Goede bron van eiwitten: Vooral voor vegetariërs is kaas een goede bron van eiwitten.
  • Probiotica: Sommige kazen, zoals gefermenteerde kazen, bevatten gunstige bacteriën die goed zijn voor je darmgezondheid.

Wat zijn de nadelen?

  • Hoog in verzadigd vet: Veel kazen bevatten verzadigd vet, wat de kans op een verhoogde cholesterol vergroot als je teveel eet. 
  • Zoutgehalte: Kaas kan veel zout bevatten, wat minder gezond is als je al een hoge bloeddruk hebt.
  • Calorierijk: Kaas bevat relatief veel calorieën, als je teveel hiervan eet kan het zorgen voor gewichtstoename. 

Wat zijn dan gezonde keuzes?

Kies jij voor magere of halfvolle kazen zoals 20+ en 30+ kaas, hüttenkäse of zuivelspread dan maak je de juiste keuze. Beperk daarnaast het eten van zoute kazen zoals feta of blauwe schimmelkaas. 

Maar bovenal: Eet kaas met mate en combineer het met een gevarieerd eetpatroon vol groenten, fruit en volkoren producten. Dan past het prima in een gezond voedingspatroon! Fijn voor alle Nederlandse kaasfans!