Zijn de pitten in fruitsoorten giftig?

Abrikozenpitten kunnen levensgevaarlijk zijn, dus eet deze niet. Hierin zitten grote hoeveelheden cyanogene glycosiden. Dat zijn gevaarlijke plantengiftstoffen. Het lichaam kan deze plantengifstoffen omzetten in cyanide (blauwzuur). 

Er kan dus een cyanidevergiftiging optreden na het eten van abrikozenpitten. Een hoge dosis cyanide kan de ademhaling belemmeren en een hartstilstand veroorzaken. Het eten van één hele rauwe abrikozenpit kan al gevaarlijk zijn voor volwassenen en bij kinderen ligt deze grens zelfs nog lager. 

Cyanide in fruitpitten
Wist je dat deze gifstoffen ook in andere steenvruchten en in de pitten van appels en peren zitten? Dan gelukkig wel in kleinere hoeveelheden. Denk bij steenvruchten naast abrikozen aan perziken, pruimen, nectarines en kersen. 

Slik deze pitten dus liever niet door. Heb je per ongeluk toch een doorgeslikt? Dan kan dat niet gelijk kwaad, want je poept deze er weer gewoon uit.

Let er wel op dat als je de pit kapot kauwt, er wel een kleine hoeveelheid cyanide vrij komt. Dat is dan ook niet gelijk een probleem. Wat wel een probleem is, is als je de pitten vermaalt in een blender of met een staafmixer. Dat kan gevaarlijk zijn. 

Klachten?
Als er veel cyanide in je lichaam vrijkomt, krijg je klachten zoals een versnelde ademhaling, hoofdpijn, draaierigheid. Als je deze klachten krijgt, bel dan direct de huisarts.