Kunnen ze jou ook wakker maken voor kaas? Alle soorten? Maar wat als blijkt dat je lactose-intolerant bent? Moet je dan de kaas laten staan?
Bij lactose-intolerantie moet je producten met lactose zoveel mogelijk vermijden om geen klachten, zoals winderigheid, opgeblazen gevoel of diarree te krijgen. In kaas zit helaas wat lactose. Maar in elke kaas een andere hoeveelheid. Dus er is een lichtpuntje voor de kaas liefhebber.
Welke kazen bevatten lactose?
Vooral de verse en zachte kazen bevatten lactose. Hieronder hebben we ze opgenoemd.
Niet iedereen reageert met klachten op deze kazen. Zoek dus voor jezelf uit of je bijvoorbeeld een bepaalde hoeveelheid van deze kaas wel kan verdragen. Dan kan je af en toe toch een stukje van je lievelingskaas eten.
Maar er is ook goed nieuws!
Harde kazen, zoals Goudse kaas, is lactosevrij of bevat slechts een spoortje van lactose. Hoe ouder de kaas, hoe minder lactose, want de lactose wordt tijdens de rijping van de kaas volledig afgebroken. Afhankelijk van hoe groot je tolerantie is voor lactose kunnen de meeste mensen gewoon alle harde kazen eten. En ook daarin is veel variatie, zoals 30+ kaas, fenegriek kaas, truffelkaas, komijnekaas, brandnetelkaas, mosterdkaas en nog veel meer.
En krijg jij toch klachten van harde kaas, probeer dan eens de oude kaas. Misschien kan je die wel gewoon eten.
Onze diëtist kan je verder helpen
Krijg jij last van winderigheid, buikpijn of diarree als je een glas melk drinkt? Dan heb jij misschien een lactose intolerantie. Onze diëtisten kunnen je helpen dit vast te stellen. En weet jij al dat je een lactose intolerantie hebt, maar weet je niet hoe je melk goed kan vervangen om toch alles binnen te blijven krijgen? Ook dan helpen onze gespecialiseerde diëtisten je graag verder.
Maak een afspraak met 1 van onze diëtisten in Den Haag of Voorburg, maar ook een afspraak via beeldbellen of bellen behoort tot de mogelijkheden.