Zoetstoffen, de voor- en nadelen

Heb jij nou ook soms zin in frisdank? Maar wil je minder suiker gaan gebruikten? Je bent niet de enige. Steeds meer mensen proberen hun suikerinname te verlagen. Daarom worden ook steeds meer voedingsmiddelen gezoet met zoetstoffen. Die leveren wel de zoete smaak, maar niet de calorieën van suiker, of het negatieve effect op tanden of bloedsuikerwaarde.

Hoeveel zoetstoffen zijn er?
Er zijn meer dan 15 soorten zoetstoffen. Deze kunnen we onderverdelen in 2 groepen:
1. Een groep met calorieën, maar dan minder dan suiker (sorbitol, xylitol en isomalt). Deze zitten vaak in snoep en kauwgom.
2. Een groep zonder calorieën (aspartaam, stevia en sacharine).  Deze zitten vaak in light frisdranken. 

In hoeverre zijn zoetstoffen veilig?
Zoetstoffen zijn veilig en zijn goedgekeurd. Alhoewel er veel verhalen rond gaan over het gevaar van aspartaam, zijn deze niet goed onderbouwd. In principe is het gebruik van zoetstoffen ook goedgekeurd en onderzocht voor je gezondheid. We adviseren wel om niet meer dan 1 liter light / zero frisdrank per dag te nemen. En je moet ook niet vergeten dat zoetstoffen vaak in ongezonde producten als koek, snoep, toetjes en frisdrank wordt gebruikt. 

Wat zijn de nadelen van zoetstoffen?
Er zijn mensen die gevoelig kunnen zijn voor zoetstoffen, bijvoorbeeld sorbitol en mannitol. Vooral mensen met een prikkelbare darm kunnen hier gevoelig op reageren, omdat de darmen geprikkeld kunnen raken. Bij teveel gebruik kan je zelfs winderigheid en diarree krijgen. Als een product meer dan 10% aan zoetstof bevat, moet er altijd een waarschuwing op staan over de laxerende werking.  Ook mensen met een bepaalde stofwisselingsziekte hebben kunnen heftig reageren op aspartaam. 

Wil je weten wat gezonde eetkeuzes zijn zodat je een goede planning kan maken? Maak een afspraak bij één van onze diëtisten. Wij coachen je graag! Je kan een afspraak maken op 1 van onze 11 locaties in Voorburg of Den Haag of je kan met ons beeldbellen of telefonisch aan de slag.