Burcu Barut

“Praktische tips kunnen helpen om gezond eten leuk te maken, ik ondersteun jullie daar graag bij.”

Hi, ik ben Burcu een familiemens en ik ben dol op winkelen. Met ouders en kinderen werk ik graag. Zelf ben ik opgegroeid in een grote familie en ik heb maar liefst 33 nichtjes en neefjes.

Spelenderwijs verder komen
Wat het probleem ook is, samen gaan we zoeken naar oplossingen. Kinderen erbij betrekken en ze vragen te stellen vind ik belangrijk. Bij jonge kinderen doe ik dat graag spelenderwijs. Maar ook het zichtbaar maken van informatie met plaatjes of grafieken (over bijvoorbeeld gewichtsverloop) helpt kinderen om beter te onthouden en te snappen wat ik zeg.

Smaak leren kennen is 10-15 keer proeven
Als kind vond ik vlees erg vies, maar nu ben ik er gek op. Smaak kan veranderen. Wist je dat om een smaak te leren kennen kinderen hem wel tien tot vijftien keer moeten proeven. Soms kan dat dus even duren. Mijn advies is: zet door, de aanhouder wint. Borek met kaas en spinazie vond ik vroeger al heel lekker en dat is nog steeds één van mijn favorieten.

Ouders zijn vaak opgelucht
Vooral niet-westerse ouders denken vaak dat hun kindje geen lekkere dingen meer mag eten. Ze zijn dan opgelucht als ik uitleg dat af en toe wat lekkers best mag. Het is een kind en dat hoort erbij. Eten is ook genieten. Een goede tip voor jonge kinderen: laat eten er mooi uitzien. Dus gebruik kleur of maak eens een grappig gezichtje van bijvoorbeeld rauwkost. Het kan allemaal helpen om gezond eten leuk te maken, ik ondersteun jullie daar graag bij.