Invloed van hormonen op ons gewicht

Invloed van hormonen op ons gewicht 

Als diëtist horen we vaak vragen op ons spreekuur zoals “Hebben hormonen invloed op mijn gewicht?” en “Wat kan ik zelf doen om dit te beïnvloeden?” Het antwoord is dat hormonen wel degelijk een belangrijke rol spelen in je gewicht en metabolisme. In deze blog bespreken we hoe hormonen dit doen, welke factoren dan van invloed zijn, en wat je kunt doen om je hormonale balans zo goed mogelijk te houden en te ondersteunen. 

Je kan op het internet zo veel verhalen lezen over hormonen en de invloed ervan op je gewicht. Maar wat is hiervan nou eigenlijk waar of wat is een fabel?  Hormonen zijn zogenoemd chemische boodschappers in je lichaam die verschillende processen regelen, waaronder je stofwisseling, je eetlust, de vetopslag en energiegebruik. Disbalans in je hormonen kan dus bijdragen aan veranderingen in je gewicht, zowel in de richting van gewichtstoename als gewichtsverlies. 

Een aantal van onze belangrijke hormonen en het werking

  1. Insuline
    Insuline reguleert je bloedsuikerspiegel. Hoge insulinespiegels (bijvoorbeeld door een dieet met veel suikers en geraffineerde koolhydraten) kunnen leiden tot vetopslag en insulineresistentie, wat gewichtsbeheersing moeilijker maakt. 
  2. Cortisol
    Ook bekend als het "stresshormoon". Chronische stress kan leiden tot verhoogde cortisolwaarden, wat vetopslag, vooral rond de buik, kan stimuleren. 
  3. Leptine en Ghreline
    Deze hormonen reguleren je eetlust. Leptine vermindert de eetlust, terwijl ghreline deze stimuleert. Slaaptekort en stress kunnen de balans tussen deze hormonen verstoren, waardoor je meer honger hebt en sneller aankomt.
  4. Schildklierhormonen
    Deze hormonen reguleren je stofwisseling. Bij een trage schildklierfunctie (hypothyreoïdie) kan je stofwisseling vertragen, wat gewichtstoename kan veroorzaken.

Gelukkig kun je met een gezonde leefstijl je hormonen ondersteunen en deze tips dragen bij aan een gezond gewicht. 

Stabiliseren van je bloedsuikerspiegel
Kies voor een dieet vol met vezels (groente, fruit en volkoren producten), eiwitten en gezonde vetten om je bloedsuikerspiegel stabiel te houden. Vermijd geraffineerde suikers en snelle koolhydraten, zoals witbrood, frisdrank en snacks.

Verminderen van stress
Regelmatige lichaamsbeweging, sporten, meditatie of yoga kan helpen om je cortisol te verlagen. Plan daarnaast voldoende ontspanningsmomenten voor jezelf in om even tot rust te komen, dit kan door het lezen van een boek, je favoriete serie te kijken, iets te bakken of een rondje te wandelen zijn bijvoorbeeld. 

Zorg voor een goed slaappatroon
Gebrek aan slaap kan namelijk je ghreline verhogen (meer honger) en leptine verlagen (minder verzadiging). Streef naar 7-9 uur slaap per nacht in een donkere, rustige kamer.

Regelmatige beweging
Beweging ondersteunt een gezonde insulinegevoeligheid en helpt zoals hierboven omschreven stress te verminderen. Combineer spierversterkende oefeningen met cardio voor een optimaal effect.

Let op je hormoongezondheid!
Als je vermoedt dat je hormonen niet in balans zijn, bespreek dit eventueel met een arts. Soms kan aanvullend bloedonderzoek, bijvoorbeeld naar schildklierwaarden, verhelderend zijn.

Luister naar je eigen lichaam
Hoewel hormonen een grote invloed kunnen hebben op je gewicht, zijn ze niet de enige factor die er voor zorgen dat je aankomt of moeilijk kan afvallen. Het belangrijkste is je voeding, de hoeveelheid beweging, je slaappatroon en stressmanagement spelen allemaal een rol. Door deze aspecten van je leefstijl te optimaliseren, kun je je hormonale balans ondersteunen en een gezonder gewicht bereiken.

Heb je specifieke vragen over voeding en hormonen of behoefte aan persoonlijke begeleiding omdat jouw hormonen met deze basistips niet in balans lijken te komen? Neem dan gerust contact met ons op en we helpen je graag verder. 

Op zoek naar duidelijke richtlijnen voor jouw eetpatroon? Neem eens een kijkje in onze webshop, hier staat bijvoorbeeld het weekschema 'Hormonen in Balans'.