Menopauze, een nieuwe fase

Doordat er hormonale veranderingen plaatsvinden, heb je na de overgang meer kans op botontkalking. Botontkalking in een verdere stadium noem je osteoporose. We geven je een aantal tips om osteoporose te voorkomen:

  1. In zuivel, zoals kaas en melk, zit calcium, de belangrijkste bouwstof voor je botten. Ook plantaardige vervanging kunnen calcium als toevoeging hebben.
    - Gebruik 3 tot 4 porties zuivel (450-600 ml), zoals halfvolle en magere melk en yoghurt, karnemelk en magere kwark. Vanaf 70 jaar is het advies om 4 porties zuivel (600 ml) te nemen.
    - Kaas mag ook gebruikt worden. Maximaal 40 gram kaas, bijvoorkeur soorten al 30+ kaas, mozzarella en hüttenkäse. 
  2. 10 microgram extra vitamine D vanaf je 50ste. Vanaf je 70ste is het advies om 20 microgram extra vitamine D te nemen. Door vitamine D bij te slikken, verminder je het risico op vallen en botbreuken als je ouder wordt. 
  3. Beweeg minimaal 2,5 uur per week en doe daarnaast 2 keer in de week spier- en botversterkende activiteiten en balansoefeningen. 

Gezond gewicht na de overgang

Veel vrouwen merken na hun overgang dat ze aankomen in gewicht en een grotere buik krijgen. Sommige vrouwen merken dat ze vanaf hun overgang aankomen en een dikkere buik krijgen. Voor een deel heeft dit te maken met het ouder worden. Als je ouder wordt neemt de vetmassa toe en neemt de spiermassa af. Vaak beweeg je ook minder als je ouder wordt.  Het gevolg hiervan is dat je minder calorieën verbrandt.

Ook lijkt het energieverbruik in rust af te nemen na de overgang: je verbrandt tijdens je slaap minder calorieën dan je deed voor de overgang. Daarnaast kunnen hormonale veranderingen tijdens de menopauze invloed hebben op je lichaamssamenstelling en de vetverdeling. Vrouwen in de overgang hebben een grotere kans op een toename van vet rond de organen in de buik dan vrouwen die niet in de overgang zijn. Dit merk je aan het groter worden van je middelomtrek. Als je hetzelfde blijft eten als altijd, kun je aankomen in gewicht.

Wil je op gewicht blijven of juist afvallen tijdens de overgang en lukt het niet? Maak dan nu een afspraak. Lisa en Samantha zijn onze specialisten op dit gebied. 

Of toch eerst zelf nog een poging wagen? Wellicht kan een  weekschema je op weg helpen. In onze webshop staat een weekschema voor 2 weken voor vrouwen vanaf 51 jaar (ook eerder te gebruiken als de overgang bij jou eerder is begonnen) of bij schommelende hormoonwisselingen als je veel klachten ervaart van de overgang.